Siberian Husky
Självständig och begåvad rymmare
Siberian Husky är en medelstor ras och en mycket bra arbetshund, de är aktiva och uthålliga. Rasen är tålig mot kyla och klarar temperaturer ner till −50-60°C tack vare sin tjocka, dubbla päls.
Ursprungsland: | Sibirien |
FCI-klassificering: | Grupp 5 Spitz- och primitiva hundar, avsnitt 1 Nordic Sledge Dogs # 270 |
Temperament: | Intelligent, alert, utåtriktad, vänlig, mild |
Färger: | Vit, Svart, fläckig, Svart & brun, Ssoul svart, koppar färgad, svart & vit, grå, Silver, brun, röd |
Vikt: | Tik: 16–23 kg, Hane: 20–27 kg |
Höjd: | Tik: 50–56 cm, Hane: 54–60 cm |
Livslängd: | 12 till 15 år |
Siberian Husky valpar
Siberian Huskyn är en självständig och enastående hund och ett utpräglat är flockdjur vilket gör den till en utmaning att träna. En Siberian husky utmanar gärna sin ägare och det är viktigt att tidigt klargöra vem som bestämmer. Den kan vara ganska kraftfullt i sin vilja att bli flockledare och på sätt etablera sin egen hierarki. Dess beteende kan vara destruktivt, ytterligare ett skäl att ta en stark ledarposition när du tränar hunden att inte bitas, tugga eller gräva. Belöna alltid ett gott uppförande med smek och godis när den gör rätt och när den ger dig sin uppmärksamhet. Sätt tydliga regler för din hund och var konsekvent och noggrann med att fullfölja dem. Viktigt är att ge valpen ett hälsosamt och välbalanserat foder från Husse. Valp Plus är ett utmärkt val för ett energiknippe som en Siberian Husky.
Siberian Husky näringslära
Siberian Huskys är för det mesta bra på att själv reglera sina måltider, men det betyder inte att hunden inte kan föräta sig. Rasen har tendens för att lätt gå upp i vikt och det kan vara svårt att få den att hitta tillbaka till sin matchvikt. En överviktig Siberian Husky har normalt kortare livslängd och det är viktigt att ge den ett välbalanserat foder och rätt träning. Siberian Husky är en envis individualist och vissa individer kan vara kräsna med foder, blir de uttråkade av att äta samma foder varje dag kan de helt enkelt välja att inte äta. Om du väljer att byta foder är det viktigt att det görs gradvis så att magen hinner anpassa sig. Vi rekommenderar en spannmålsfri diet och Husses segment Opus Farm eller Opus Ocean. Det är ett smakrikt foder och passar Siberian Huskyns levnadssätt och energi.
Valp Plus | Komplett foder med psyllium och vegetabiliska fibrer för smidig matsmältning
Opus Farm | Spannmålsfritt torrfoder med begränsade animaliska proteinkällor
Detaljerad beskrivning av Siberian Husky
Siberian Husky är en medelstor hund som tillhör spetsar urhundstyp-familjen. Den har mycket distinkta markeringar och är till utseendet lik Alaskan Malamute.
Ursprung
Siberian Husky kommer ursprungligen från Chukchi-folket i östra Sibirien där de andvändes som draghundar. Klimatförändringarna tvingade Chukchie-folket att utvidga sina jaktmarker och behövde starka och energiska draghundar som orkade dra slädarna över stra ytor frusen mark i låga temperaturer, så låga som ända ner till -60°C. År 1908 deltog Siberian Husky i en hundkapplöpning och rasen fick där och då sitt genombrott. Ett slädlag bestående av Siberian Huskies sprang 1925, under ledning av uppfödaren Leonhard Seppala, 45 mil på fem och en halv dag till Nome, Alaska för att leverera en livsviktig medicin när en difteriepidemi lamslog hela Alaska.
Utseende
Siberian Huskys utseende har mycket gemensamt med den större Alaskan Malamute. Hundens mandelformade ögon är vanligtvis blå eller bruna, ibland till och med olikfärgade. Den har en dubbel päls för att klara ett extremt kallt klimat, men den tjocka pälsen håller även hunden sval under varma sommaren. Rasen finns i en mängd olika färger och teckningar, men ansiktsmarkeringarna och dess vita tassar är en av rasens kännetecken. Siberian Husky har spetsiga, upprättstående öron och en buskig svans att lägga över nosen när den sover.
Beteende
Siberian Husky är ökänd för att vara svårtränad. Hunden kräver en stark och tydlig ägare/ledare. Den har också en stark jaktinstinkt och det kräver f mycket träning för att jaktinstinkten ska kunna hanteras. Utan en stimulans och motion kan rasen uppvisa ett destruktivt beteende. Den tuggar, gräver eller bits. Rasen är känd för att vara smart och duktig på att rymma. De kan lätt kan tugga sig igenom, gräva under eller hoppa över ett staket och andra hinder. I stället för att skälla ylar en Siberian Husky. Rasen fungerar bra tillsammans med barn om de har uppfostrats i en hemmiljö från början, gärna redan av sin uppfödare.
Behov
Huskyn har ett stort behov av träning, stimulans och motion. Den kan vara ganska energisk även inomhus, men med anpassad dos motion och stimulans kan ett destruktivt beteende undvikas. Den tjocka dubbla pälsen kräver borstning varje vecka. Den behöver regelbundet umgänge med människor och andra hundar, behovet av att vara en del av en flock är starkt hos Siberian Husky. Rasen har genom historien alltid strövat fritt och har behov av rörelse. En inhägnad rastgård utomhus är utmärkt för en Husky, se dock till att den har ett högt staket. Huskys är kända för att hopp högt, finns individer som har hoppat upp till 2,4 meter.
Daglig skötsel
Hunden kräver mycket motion, fysisk och mental stimulans, det är en energisk och aktiv ras. Siberian Husky anses vara renlig, den avger ingen dålig lukt och det brukar räcka med 2-3 bad per år.