Lekstund och lärande med en kattunge
KattungeRoligt
Lektid för en katt är inte bara ett sätt att tillbringa sin fritid. Under leken får kattungar en chans att utveckla sina motoriska färdigheter och de lär sig att umgås med människor och andra djur. Lektid är ett perfekt tillfälle för att stärka banden emellan dig och din katt. Underskatta aldrig vikten av lektid, det gynnar din kattunges utveckling. Se till att spendera en stund varje dag med att leka samt lära ut grundläggande färdigheter. Positiv förstärkningsträning är det bästa sättet att lära kattungar allt från hur man vässar klorna till hur man använder kattlådan. Beröm din kattunge för korrekt utförda åtgärder eller kommandon och ha tålamod. Börja träna din kattunge redan första dagen i sitt nya hem.
Hur uppfostrar man en katt?
Katter är individualister, de går sin egen väg, är självständiga och det beteendet kan få dem att verka olydiga. Att uppfostra en katt är inte lika enkelt som en hund, men en katt kan också lära sig många saker, det tar bara lite längre tid och kräver tålamod och förståelse. Undrar du hur du ska uppfostra din katt? Vi har en kort guide till dig!
Kattlådeträning
Att använda kattlådan är den första färdigheten din kattunge måste bemästra. Katter renliga och deras instinkt att gräva ner sin avföring är stark och de gör det för att maskera sin lukt. De flesta katter från uppfödare eller härbärgen brukar inte ha problem att vänja sig vid en ny kattlåda eftersom kattungarna oftast redan är tränade. För att göra det enklare för din nya katt kan du i början undvika starkt doftande strö eftersom katter har mycket känslig nos och intensiva dofter kan avskräcka en kattunge från att använda kattlådan. När kattungen flyttar in visa den omedelbart var kattlådan är, du kan till och med försiktigt placera kattungen inuti. När kattungen använder kattlådan beröm i massor för att den gör det och ge gärna en belöning i form av ett gott snacks. En kattunge använder oftast kattlådan efter den ätit eller sovit och i början när kattungen är liten kan du till en början kan du bära den till kattlådan den ätit eller vaknat. Beröm och belöna alltid din kattunge vid varje tillfälle den använt lådan.
Förstå kattens språk
Katter har verbala och icke-verbala tecken som de använder för att kommunicera med sina människor. De kan jama, spinna eller fräsa och det tillsammans med ett komplext kroppsspråk. Du kan ofta se vad din katt är på för humör genom att observera hur öronen och svansen rör sig. Observera hur din katt reagerar på omgivningen och ditt beteende för att förstå när den är intresserad och när den är rädd. Kom ihåg att du inte är ensam i denna inlärningsprocess. Din katt, precis som du själv, försöker förstå dig och skapa kopplingar mellan ditt tonfall och ditt humör.
Ensamhetsträning av din katt
Separerade från sina syskon och föräldrar finner kattungar den största trösten i sin nya familjs sällskap. Tyvärr kan du inte alltid vara hemma och hålla din kattunge sällskap och du måste därför vänja din kattunge att vara ensam hemma när du behöver gå till jobbet eller göra ärenden. Börja med att vara borta korta stunder, att bara lämna rummet kan räcka i början. Öka gradvis tiden du är borta. Lämna hemmet utan att göra en scen av det. Du kan leka med din kattunge innan du går för att få den att göra av med lite av sin energi. En trött kattunge kommer med största sannolikhet att somna när du lämnar den. Lämna gärna kattens leksaker framme och sätt gärna på en radio eller TV som en extra distraktion och något som kan fånga din katts uppmärksamhet.
Lär katten att använda klösbrädan
Att klösa sina klor är ett naturligt beteende för en katt och det är inget du kan stoppa den från att göra. När den gör det får den möjlighet att sträcka ut musklerna och rengöra klorna. Kattens klor växer ganska snabbt och det yttre lagret måste fällas. Med hjälp av en klösbräda kan katten hålla klorna i bra form. Varje katt har individuella preferenser när det kommer till typ, form och material på klösbrädan. För att uppmuntra din katt att använda den kan du använda kattmynta på klösbrädan. Om du ser att din katt klöser på dina möbler avbryt den och erbjud klösbrädan i stället.
Kycklingfilé | Ett gott ugnsrostat kattgodis med mycket protein och låg fetthalt
Socialisering av din kattunge
Katter är territoriella varelser och kan agera aggressivt mot nya besökare, särskilt katter och nya husdjur. Rätt socialisering är ett viktigt steg i en katts utveckling. Det rekommenderas att börja socialiseringsprocessen någon gång mellan den 3:e och 12:e veckan. Om du planerar att ta hem ett annat husdjur, kom ihåg att både din katt och det nya husdjuret behöver tid för att vänja sig vid varandra. Ge dem båda ett eget, tryggt utrymme. Låt dem lära känna varandra i sin egen takt och försök aldrig påskynda den processen!
Dags att leka
Att leka med sin katt är inte bara ett sätt att ha kul tillsammans. När ni leker utvecklar de sina motoriska färdigheter och lär sig att fungera i sociala relationer. Det är också ett utmärkt tillfälle att knyta an till din katt. Underskatta inte lekens roll och ägna lite tid åt det varje dag. Positiv förstärkningsträning är det bästa sättet att lära din katt nödvändiga färdigheter som att använda klösbrädan och kattlådan. Beröm din kattunge för när den gör rätt och ha tålamod. Det är viktigt att du startar inlärningsprocessen med din katt redan första dagen i sitt nya hem.